Voordelen voor de auto-eigenaar

Als auto-eigenaar geeft autodelen binnen Dégage je veel voordelen. Wij geven je tien goede redenen waarom instappen in ons autodeelsysteem een slimme zet is!

Het is simpel: je moet al een intensieve autogebruiker zijn om de aanschaf van een eigen auto te laten renderen.

  • De aankoopprijs van een auto is maar een deel van het kostenplaatje.
  • Sluit je een autolening af, dan betaal je ook maandelijkse intresten.
  • Bij aankoop betaal je eenmalig een belasting op inverkeerstelling (BIV), berekend op basis van het bouwjaar, de brandstof en de CO2-uitstoot.
  • Je betaalt jaarlijks een verkeersbelasting op basis van het vermogen.
  • Een autoverzekering is verplicht.
  • Een reisbijstandsverzekering is strikt genomen niet nodig, maar wel erg handig.
  • Je betaalt uiteraard voor de brandstof.
  • Regelmatig onderhoud in de garage is een must.
  • Is je wagen ouder dan vier jaar, dan moet je er elk jaar mee naar de technische keuring.

Tel alle kosten bij elkaar op en je komt makkelijk aan de grootste uitgavenpost van een modaal gezin, na woning en voeding (volgens de FOD Economie). Dit artikel illustreert dit. Een auto is dus duur, zeker wanneer je er niet vaak mee rijdt.

Door je wagen te delen, druk je alle vaste kosten. Onderhoud, verbruik, slijtage en verzekering worden verdeeld over alle personen die je auto gebruikt hebben. Op die manier rij je zelf tegen kostprijs. Elk kwartaal betaalt Dégage je een deel van de kosten terug. De pechverzekering krijg je van Dégage zelfs helemaal cadeau.

Hoe vaker anderen jouw wagen lenen, hoe meer je terugkrijgt. Een voorbeeld. In een maand rij je 400 kilometer met je eigen wagen, andere gebruikers leggen er 600 km mee af. Dat maakt samen 1.000 kilometer. De gebruikers zijn goed voor 60 procent van de kilometers, dus krijg je 60 procent van jouw gemaakte kosten terug.

Eerlijk is eerlijk: je zult geen winst maken met je auto. Sommige autodeelsystemen doen uitschijnen dat dit wel kan, maar ook daar gaat het eigenlijk om een recuperatie van reëel gemaakte kosten.

Toch heb je als eigenaar een bijkomend voordeel. Hoe meer je auto gebruikt wordt, hoe lager de vaste kosten per kilometer. Je verzekering, verkeersbelasting, onderhoud en andere uitgaven worden dus ook voor jou goedkoper naarmate je je auto meer uitleent.

Om lid te worden van Dégage! vzw betaal je eenmalig maar 35 euro. Die som krijg je soms ook terugkrijgt van je stad of gemeente.

Er is géén jaarlijks abonnement. Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne verzekering. Wil je uit de vzw stappen, dan krijg je deze waarborg geheel of gedeeltelijk terug.

Door je auto te laten delen, hoeven anderen er geen te kopen. Een buurt met minder auto’s wordt vanzelf veiliger en leefbaarder. Er zijn minder parkeerplaatsen nodig, waardoor openbare ruimte vrijkomt. Bovendien leer je elkaar beter kennen door samen dezelfde wagens te gebruiken. Niet alleen bespaar je fors op de kosten van je wagen, je doet ook iets goeds voor anderen en draagt actief bij tot een leefbaarder buurt. En wie weet maak je er vrienden bij!

Wie geen auto voor de deur heeft staan, gebruikt er minder snel één: zo eenvoudig is het. Voor kleine verplaatsingen zal je veeleer de fiets of het openbaar vervoer gebruiken. Autodelen doet dus het totale autoverkeer afnemen en zorgt ervoor dat er minder auto’s nodig zijn. Goed voor het milieu en onze gezondheid en meer ruimte in de stad.

Dégage moedigt rationeel autogebruik aan: ritten worden goedkoper naarmate je meer kilometers aflegt. Dat dringt het aantal korte ritten terug en ook dat is gezond, want net die korte verplaatsingen zijn het meest vervuilend.

Een wagen waarmee weinig wordt gereden, is naar verhouding duurder in gebruik. Bovendien zijn sommige onderdelen gevoelig voor langdurige stilstand. Zo droogt de distributieriem sneller uit en loopt het emissiesysteem meer kans op een storing.

Wist je trouwens dat een van onze oudste deelauto’s, een VW Golf die we Donald noemden, in 2006 liefst 500.000 km op de teller haalde? Hij zong het daarna nog uit tot 2011.

In ons systeem blijf je eigenaar van je wagen. Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaal je zelf wat kan en niet kan. Wil je bijvoorbeeld niet dat je auto gebruikt wordt voor containerparkbezoek of dat er huisdieren mee worden vervoerd, dan kun je dat aangeven in het aparte gebruiksreglement van je auto. Indien de ontlener met jouw auto naar het buitenland wil, dan wordt dit eerst met jou besproken.

Je hebt er weliswaar belang bij om het de andere gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Als eigenaar blijf je immers zelf taksen, verzekeringen en onderhoud betalen. Hoe meer anderen jouw auto gebruiken, hoe meer je die kosten kunt recupereren.

Als lid van Dégage kan je niet enkel je eigen auto uitlenen, maar heb je toegang tot alle andere auto’s van de Dégage-vloot. Aangezien Dégage een ruim assortiment heeft van auto’s gaande van een ministadswagentje tot een ruime 7-persoonsgezinswagen en een lichte vracht, kan je ook eens een andere auto gebruiken als je eigen auto minder geschikt is.

Zowel auto-eigenaar als autogebruiker tekenen bij het instappen een contract. Er worden sluitende afspraken gemaakt omtrent verzekeringen en schadegevallen. Ook heb je als eigenaar de garantie dat je om het kwartaal een deel van de gemaakte kosten terugkrijgt. Dégage telt veel gebruikers. De kans dat jouw auto zo veel mogelijk gebruikt kan worden door anderen is groot. Je hoeft dus zelf niet naar autodelers op zoek vooraleer je kan beginnen delen.

Wil je uit de vzw stappen, dan kan dat natuurlijk. Je krijgt dan je waarborg geheel of gedeeltelijk terug. Omdat jouw auto verzekerd is via onze groepsverzekering, krijg je ook een attest van ongevalvrij rijden.