Bram, fan van elektrisch

Tot drie jaar geleden had ik zelf nog een wagen, die ik in zijn beginjaren soms al deelde met enkele vrienden. Autodelen kende ik dus wel, maar ik ben nooit eigenaar geweest binnen een autodeelsysteem. Drie jaar geleden was het tijd om onze wagen weg te doen en ben ik aangesloten bij Dégage. Mijn gezinssituatie veranderde en met een extra kindje erbij was een lichte vracht toch niet meer zo handig. Ik gebruikte mijn auto veel minder en had ook geen zin meer in alle ongemakken die een auto met zich meebrengt (parkeerplaats zoeken, verzekeringen regelen, enzovoort). Ik was dus op zoek naar een andere oplossing, maakte wat berekeningen en zo bleek dat autodelen helemaal niet duurder zou uitvallen dan een wagen bezitten, zeker niet wanneer stad Gent ook nog eens het lidmaatschap terugbetaalt (deze terugbetaling is vandaag niet meer van toepassing in Gent, red.). De overstap was dus snel gemaakt.

“Vanuit de stilte vertrekken zoals je bij een elektrische wagen doet, dat is echt een heel nieuwe rijervaring.”

Ik gebruik eigenlijk relatief weinig een deelauto, voornamelijk voor de iets langere afstanden, bijvoorbeeld om mijn ouders te bezoeken. Mijn keuze voor een deelwagen wordt bijna altijd bepaald door de nabijheid ervan, al durf ik mij wel laten verleiden door een elektrische wagen, als die dicht genoeg staat. Zo heb ik eens met een Tesla uit de buurt gereden en met DeLorean uit Merelbeke, omdat er toen geen andere wagen dichterbij beschikbaar was. Voor mij is dat elektrisch rijden fantastisch: een echte wauw-ervaring! De wagen was nog splinternieuw, hij reed super vlot. Vanuit de stilte vertrekken zoals je bij een elektrische wagen doet, dat is echt een heel nieuwe rijervaring, zo aangenaam! Ze rijden ook super vlot en veel van de wagens zijn nog splinternieuw. Het voelt soms als een voorrecht om er mee te mogen rijden. Het feit dat het nog eens goed is voor het milieu, is alleen maar een mooie bonus.

Het laden was wel even uitproberen. De eerste keer dat ik met DeLorean reed moest ik onderweg laden. Ik had de laadtijd ingecalculeerd en was 20 minuten gaan wandelen, terwijl de wagen aan de laadpaal hing. Toen ik terugkwam, bleek ik een handeling vergeten te zijn, waardoor de wagen toch niet was opgeladen. Dat was wel even stress, maar intussen weet ik hoe het moet. Dat zal ik dus niet snel meer voorhebben. De eigenaars maken je ook echt wel wegwijs in het gebruik en het laden van hun wagen. Eenmaal je het eens gedaan hebt, ben je vertrokken. 

Ik ben echt enthousiast over de keren dat ik elektrisch heb kunnen rijden. Nu ik eens heb kunnen proeven van het elektrisch rijden, stimuleert me dat om vaker met een elektrische wagen op stap te gaan. Als ik ooit opnieuw een auto zou moeten kopen, dan zou ik waarschijnlijk ook voor elektrisch gaan. Dat is vooral dankzij Dégage. Eigenlijk is het jammer dat er nog zo weinig elektrische auto’s zijn, zeker in de buurt. Dan zouden nog meer mensen het elektrisch rijden eens kunnen testen.

“Eigenlijk is het jammer dat er nog zo weinig elektrische auto’s zijn, zeker in de buurt. Dan zouden nog meer mensen het elektrisch rijden eens kunnen testen.”