De prijzen

Auto’s

Dégage vzw streeft geen winst na. De prijs per kilometer geeft een realistisch beeld van wat het kost om met een auto te rijden. Je betaalt als auto-ontlener de kilometerprijzen per gereden kilometer. Die prijzen zijn inclusief brandstof. Je betaalt geen uurtarief, geen abonnementsgeld of andere vorm van lidgeld. Als je niet rijdt, heb je dus geen kosten.

Enkel bij instap betaal je eenmalig het inschrijvingsgeld van 35 euro en een waarborgsom van 75 euro die bij uitstap kan worden teruggevraagd.

Door de huidige fossiele brandstofprijzen en indexeringen houdt Dégage vinger aan de pols en kunnen de prijzen om het kwartaal worden aangepast (op 1 jan, 1 april, 1 juli, 1 oktober). Een stijging of daling van de kilometerprijzen wordt tijdig gecommuniceerd aan onze leden.

Je kan ook je mobiliteitsbudget inzetten voor je Dégage-ritten via Olympus. Lees hier meer.

De actuele kilometerprijzen zijn (vanaf 1/7/2024):

Herstellingen, onderhoud, pech, schade: de autokosten zijn het laatste jaar sterk gestegen. Om de stijging van de autokosten én onze werking te kunnen blijven optimaliseren (met op stip de ontwikkeling van onze software), stijgen de kilometerprijzen vanaf 1 juli met 2 cent in elke categorie.

Aantal kilometerPrijs per km
0-100 km€ 0,40
100-200 km€ 0,36
vanaf 201 km€ 0,32
Cat. A

Een voorbeeldje maakt alles duidelijker:

Je rijdt 250 km, dan betaal je:
100 x 0,40 = 40
100 x 0,36 = 36
50 x 0,32 = 16
Totaal = 92 euro

Aantal kilometerPrijs per km
0-100 km€ 0,48
100-200 km€ 0,44
vanaf 201 km€ 0,40
Cat. B

Een voorbeeldje maakt alles duidelijker:

Je rijdt 250 km, dan betaal je:
100 x 0,48 = 48
100 x 0,44 = 44
50 x 0,40 = 20
Totaal = 112 euro

De meeste auto’s van onze vloot vallen onder klasse A, zelfs onze Tesla’s! Nieuwe/recente camionettes en multivans (9-zitters en sommige 7-zitters) vallen veelal onder klasse B. In ons reservatiesysteem wordt goed aangeduid als zo’n auto in klasse B valt.

 

Bovenstaande prijzen gelden voor de auto-ontleners. Als auto-eigenaar deel je je kosten van je auto over meerdere mensen zodat je eigen kilometers een stuk goedkoper worden. Met andere woorden:

  • Je blijft alle kosten van jouw auto betalen (verzekeringen, taksen, onderhoud, slijtage en alle andere vaste kosten). Deze kosten worden door jou ingebracht in ons systeem. Ook de afschrijvingskost rekent Dégage in als kost van je auto. Hierdoor ken je heel goed het werkelijke kostenplaatje van je auto. Dit wordt bij Dégage uitgedrukt in een prijs per kilometer.
  • Voor elke kilometer dat iemand anders met je auto rijdt, krijg je jouw prijs per kilometer terugbetaald. Deze zal veelal lager liggen dan de vaste kilometerprijs voor onze gebruikers.
  • De gebruiker betaalt per kwartaal aan Dégage en Dégage betaalt jou per kwartaal (= om de 3 maanden) uit op basis van je gemaakte kosten. Jij krijgt dus geen afrekening, je krijgt enkel geld terug.
  • Je kan ook gebruik maken van de andere auto’s van de Dégage-vloot. Dan betaal je hetzelfde (bovenstaande) tarief als een gewone auto-ontlener. Hiervoor krijg je wel een te betalen factuur van Dégage.

Fietsen

De bijdrage voor fietsen is afhankelijk van de duur van de ontlening: €3 (max. 4u), €4 (max. 8u) en €7 (max. 24u). Wil je een fiets voor meerdere dagen gebruiken, dan maak je een reservatie van meerdere dagen en betaal je het aantal dagen x 7 euro. Een ontlening van bijvoorbeeld drie dagen is dan driemaal een ontlening van 24u ofwel €21. Deze prijzen gelden voor alle type fietsen.