Dégage werd laureaat in de awards Duurzame Deelplatformen

Dégage werd laureaat in de awards Duurzame Deelplatformen

Op 28 november 2019 viel Dégage! in de prijzen bij de awards voor duurzame deelplatformen en daar zijn we enorm fier op. Als één van de grootste particuliere autodeelorganisaties in Vlaanderen zetten we actief in op burgerparticipatie en de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Dat we delen zonder winstoogmerk om van een stad of gemeente een leefbare plaats te maken is dan ook de reden dat Dégage! zich terecht laureaat van de award mag noemen.

Duurzame platformen in de deeleconomie

FOD Economie, FOD Mobiliteit en Vervoer en de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling organiseerden dit jaar awards voor de meest duurzame platformen in de deeleconomie met mobiliteit als thema. Dégage! stelde zich kandidaat en kreeg op 28 november 2019 de eer laureaat te worden in deze wedstrijd. De kandidaten die de prijs voor meest duurzame platform in handen kregen lagen het meest in lijn met de SDG’s (Sustainable Development Goals) rond mobiliteit, doelstellingen die de wereld duurzamer moeten maken tegen 2030. Laat duurzaamheid nu net het ding van Dégage! wezen. Na onze nominatie als Duurzame Held tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, krijgen we nu opnieuw de eervolle vermelding van duurzaam deelplatform.

Uitleg is misschien niet nodig, maar wat maakt Dégage! nu net zo’n duurzaam platform? Naar aanloop van de awards vulde onze deelorganisatie een zestigtal vragen in die beoordeeld werden door de jury.

Die jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van federale overheidsdiensten, vakbonden, werkgeversfederaties, ngo’s en andere deskundigen, oordeelde dat Dégage! meer dan behoorlijk scoorde op enkele duurzaamheidsthema’s binnen de enquête. Zo bevordert Dégage! niet enkel het auto- én fietsdelen tussen individu’en, maar luistert ze ook naar de beoordelingen en vragen van de leden om haar diensten te verbeteren. Daarnaast zorgt de organisatie ook voor transparantie naar gebruikers toe en vervult ze een voorbeeldfunctie op het gebied van participatief bestuur. Om het kort te zeggen: Dégage! is zo duurzaam dankzij de inzet van al haar leden.

Dégage in de kijker! 

De federale overheid nodigde Dégage! daarom uit om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op 28 november 2019 op Tour & Taxis. Enkele leden van onze Dégage-bende vonden een gaatje in hun agenda en trokken naar Brussel om in levenden lijve te horen waarom Dégage! een verdiende laureaat is bij deze awards. Ze werden daar meteen ook beloond met een blik op de prijs die Dégage! voor haar nominatie in de wacht sleepte: een korte film waarmee ze haar werking en haar mensen in de kijker kon zetten. Dégage! trommelde eerder dit jaar een heleboel enthousiaste vrijwilligers op om mee te werken en het resultaat mag er absoluut zijn.

Met deze overwinning zijn we niet enkel gesterkt in onze manier van werken, maar kunnen we ook tonen aan de wereld wat het betekent om deel uit te maken van een geweldige organisatie die inzet op buurtgevoel, solidariteit en duurzaamheid. Benieuwd naar het filmpje en naar Dégage? Neem hieronder snel een kijkje.