Henk, eigenaar van Zoë

Tijdens de periode van klimaatbetogingen begon ik na te denken over wat ik kon doen om klimaatvriendelijker te zijn. Ik besliste om een elektrische, milieuvriendelijke auto te kopen en zo mijn steentje bij te dragen. Pas toen mijn buurman me vertelde dat Stad Gent premies geeft als je een elektrische wagen koopt die je ook deelt, begon ik na te denken om hem aan te bieden op een deelplatform. Ik ga met de speed pedelec naar m’n werk, mijn vrouw heeft een bedrijfswagen en we hadden deze auto maar af en toe nodig. Na deze denkoefening besloot ik de wagen te delen via Dégage.

Door de premie van stad Gent wordt de aankoop van een elektrische wagen dezelfde als een niet-elektrische. Dit werkt dus zeer overtuigend om mijn auto te beginnen delen. Mensen kijken bij de aankoop van hun wagen enkel naar de prijs van de aankoop. Dan verliest de e-auto, die blijft duurder. Als je naar het verbruik kijkt op lange termijn, dan is dit een heel ander verhaal. Hetzelfde ga je hebben met verkeersbelasting en onderhoudskosten. Maar dat beseffen mensen pas als ze enkele jaren verder zijn. Ik probeer mensen dat duidelijk te maken dat ze naar het volledig plaatje moeten kijken.

“Door de premie van stad Gent is een e-auto op termijn absoluut niet duurder dan een diesel of benzine. Dit werkt dus zeer overtuigend om mijn auto te beginnen delen!”

Waarom Dégage? Er waren op het ogenblik van aankoop 5 systemen waar ik zelf een auto kon inbrengen. Ik ben verschillende gaan bekijken en heb artikels van TestAankoop erbij genomen. Dégage stak erboven uit, juridisch en qua zekerheid. Ook het feit dat het zuiver kostendelend is, is fijn. Per percentage worden de kosten verdeeld. Ethisch is dit voor mij het meest correcte systeem. Ook naar verzekering toe, is het erg handig.

Het gegeven van de sleuteloverdracht vind ik ook wel belangrijk: je hebt contact met de persoon die je auto gebruikt. Dat creëert vertrouwen. En zo leer ik via Dégage autodelers uit mijn buurt kennen. Anderzijds wil ik het zowel mezelf als de ontlener gemakkelijk maken, door met een sleutelkluisje te werken.

Tot slot vindt mijn vrouw het geweldig dat ik de auto properder hou sinds anderen ermee rijden 🙂

Ook zin om je elektrische wagen te delen? Je vindt alle info op www.degage.be/elektrischrijden