Het belang van goedkoper tanken

Het belang van goedkoper tanken

Op jaarbasis zal er in 2019 voor zo’n slordige €255.000 getankt worden binnen Dégage. Het verschil tussen goedkoop en duur tanken is voor de hele vloot 10%, of 25.500€, de prijs van een nieuwe Renault Zoë.

Waar vind je de goedkopere tankstations? Op deze website kan je op locatie zoeken en sorteren op prijs. Je kan voor vertrek ook altijd eens polsen bij de eigenaar waar hij altijd het (goedkoopst) tankt in de buurt. Of ga je verder weg? Probeer dan zeker de dure tankstations langs de snelweg te mijden.

Dit verschil stijgt nog tot 25% als je de impact van minder verbruiken meetelt. Let dus op je rijstijl:

Zuinig rijden:

  • Rij niet te snel (je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u, dan wanneer je 100 km/u rijdt)
  • Rij gelijkmatig (met zo weinig mogelijk snelheidsschommelingen)
  • Vermijd snel optrekken in de eerste versnelling
  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling (bij 2500 toeren per minuut. Zorg hierbij dat de motor rustig blijft lopen)
  • Rijd de motor rustig warm (laat de motor echter niet stilstaand warm draaien, leg je wagen tijdig stil)
  • Schakel energieverslinders uit, zoals gps, airco, achterruitverwarming, enz. (die laatste kan zelfs leiden tot een meerverbruik van wel 20%)
  • Laat de auto zo lang mogelijk uitrollen zonder de koppeling in te duwen (probeer ook zo ver mogelijk vooruit te kijken. Hiermee voorkomt u dat u moet afremmen en weer moet optrekken)
  • Rijd zo gelijkmatig mogelijk in de file (remmen en weer optrekken kost flink wat extra brandstof)
  • Laad de auto niet te zwaar (10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik. Haal alle spullen die je niet nodig hebt uit de auto)

Goede bandenspanning:

Controleer regelmatig de bandenspanning van de wagen. Een te lage bandenspanning zorgt voor brede, zachte banden met een hogere rolweerstand en dit zorgt voor extra brandstofverbruik. Je kan de banden gratis oppompen in een tankstation, vraag ernaar. Zo controleer je de bandenspanning.

Metingen door fabrikanten wijzen uit dat 20% onderspanning, de levensduur van uw band met 1/3 inkort, en het brandstofverbruik met 5% kan doen toenemen !

Goed onderhoud:

Slecht onderhoud kan het verbruik van een wagen tot 5% laten stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Zorg als eigenaar dus tijdig voor een groot of klein onderhoud van je wagen.

Hou je hiermee rekening mee, dan kan Dégage een anderhalve Tesla per jaar uitsparen! Dank je wel!