Voorbehouden parkeerplaatsen in Gent: update

Voorbehouden parkeerplaatsen in Gent: update

Elke Gentse wagen van Dégage! mag plaats nemen op de voorbehouden plaatsen ‘autodelen’ in stad Gent. Deze herken je aan het volgende bord:

Alle door stad Gent erkende autodeelorganisaties mogen die plaatsen gebruiken. Hangt er geen onderbordje van een andere autodeelorganisatie of er is geen beugel aanwezig (Cambio), dan kan je er parkeren met onze Gentse deelwagens. Afspraak is dat we respect hebben voor de elektrische wagens natuurlijk (waar er ook plek is om te laden). Gent telt sinds een paar maand al 200 extra parkeerplaatsen voor autodelen (zonder beugels), bovenop de bestaande cambio-plaatsen (met beugels).

In de toekomst zal er voor particulier autodelen een bordje komen met naam Dégage! erop. Deze zijn dan strikt voorbehouden voor deelwagens van Dégage!. Ondertussen vroegen we al zo’n 80-tal plaatsen aan. We maken de parkeerplaats binnenkort bekend op Degapp zodat het voor eigenaar en ontleners makkelijk terug te vinden is.

De deelauto’s van Dégage! hebben minimaal een kleine sticker van Dégage!. Voor de herkenbaarheid van onze deelauto’s worden de eigenaars aangemoedigd om een grotere bestickering te laten aanbrengen.

Dankzij deze plaatsen hopen we het autodelen makkelijker te maken: zekerheid van parkeerplaats en je vindt je wagen altijd terug. Buren (niet-autodelers) ervaren zo een parkeerplaats soms als een nadeel. Als je vragen krijgt van je buren over de parkeerplaats kan je hen uitleggen dat je je auto deelt met anderen. En dat elke deelauto er 10 andere uit het verkeer haalt. Jouw deelauto zorgt ervoor dat er minder auto’s in de stad kunnen zijn. Hoe meer mensen deelnemen, hoe meer vrije parkeerplaatsen er ook komen voor wie de eigen auto moet of wil houden. Dégage! bemoedigt daarom onze leden sterk aan om deze toegewezen parkeerplaatsen te gebruiken. Ze worden aangevraagd op plaatsen waar de parkeerdruk het hoogst is. De stad beslist de exacte locatie.

Stad Gent zal strenger toezien op het foutparkeren op de voorbehouden autodeelplaatsen. Steeds meer van die plaatsen worden ingenomen door auto’s zonder vergunning. De wagens kunnen niet worden gesleept maar er kan wel een boete van 80 euro worden geven. Als de parkeerplaats bezet is, probeer je na te gaan of dit een deelauto is. Als je twijfelt, kan je de nummerplaat aan ons doorgeven. Bel enkel naar de politie (09 266 61 11) als je zeker bent dat het geen deelauto is. En deel je ervaringen met ons.