Zo delen wij tijdens de lockdown

Zo delen wij tijdens de lockdown

Dégage! blijft paraat voor de leden die ook nu een wagen of fiets nodig hebben voor hun essentiële verplaatsingen. Hieronder kan je enkele hartverwarmende getuigenissen lezen van leners die de afgelopen weken een verplaatsing moesten maken en daarvoor aanklopten bij een ander Dégage!-lid.

Conny uit Halle maakt nog steeds gebruik van een deelwagen: 

Het is fantastisch dat autodelen nog gewoon mogelijk is in deze lockdown. Ik ben er iedere keer dankbaar voor. Ons sociaal leven mag dan wel lamgelegd zijn (wat natuurlijk een verschil maakt in het aantal verplaatsingen), maar ik gebruikte de deelauto ook voor de lockdown voornamelijk voor verplaatsingen die niet of moeilijk met het openbaar vervoer te doen zijn. En laat dat nu net de verplaatsingen zijn die ik ook nu nog moet maken. Voor mij is er op dat vlak niet zoveel veranderd. Daarom ben ik zeer dankbaar dat autodelen nog kan, ik zou niet weten hoe het anders op te lossen. Dus van harte en welgemeend een dikke merci aan de sympathieke eigenaars!

Eva (wijk Brugse Poort) volgt stage op een bioboerderij in het kader van haar opleiding bij Landwijzer: 

“De lessen gaan momenteel niet door, maar de bedrijven waar ik stage doe floreren. Het is dus enorm fijn dat ik nog steeds stage kan blijven doen. Ik doe stage in Ruddervoorde (dan ga ik op en neer) en Poperinge (dan blijf ik meerdere dagen). Voor de verplaatsing gebruik ik een auto van Dégage! Meestal heb ik ‘vaste’ auto’s die ik kan gebruiken, van hier om de hoek, waarvan ik de eigenaars ken. In tijden van corona zijn afspraken wat informeler: ik ken het gebruik van de eigenares en plan daar rond. Ook doe ik extra mijn best om auto gereinigd en ontsmet terug te geven. In de buurt is het moeilijker parkeren (lang leve de autodeelplaatsen op het Fonteineplein), maar het verkeer is nog nooit zo vlot geweest (al is dit geen pleidooi om de auto te gebruiken). Al vijf jaar lid van Dégage! en superfan. Lang leve Dégage! Dat denk ik telkens weer opnieuw. Wat een geluk dat dit bestaat.

We leerden de eigenaars kennen en dat schept een band van vertrouwen

- Jeffrey

Ook Jeffrey en zijn familie maken ongeveer vijf jaar gebruik van Dégage!

We, dat zijn mijn vrouw (sinds 1 jaar ook lid) en onze dochter (4,5 jaar) & zoon (1,5 jaar). We zijn lid geworden sinds we kinderen hebben om zo meer mobiel te zijn en uitstappen te kunnen maken waarbij we niet afhankelijk zijn van openbaar vervoer.

En eigenlijk is dat nog steeds de hoofdreden waarom we gebruik maken van Dégage! in deze Corona tijden. Naast een verplaatsing naar de supermarkt voor grote boodschappen bestaan onze overige trips uit zoektochten naar groen rondom Gent. Dit met de fiets of met een auto van Dégage! Onze favoriete bestemming is momenteel de Makegemse bossen waar het steeds rustig is en onze kinderen vrij kunnen spelen en kampen bouwen. 

We maken voornamelijk gebruik van dezelfde wagens, kennen daardoor ook de eigenaars en dat schept ook een band van vertrouwen waardoor we zeker niet gaan twijfelen om gebruik te maken van Dégage! Dus wat ons betreft wijzigt er weinig in ons gebruik van Dégage! in deze turbulente tijden.

De dagdagelijkse ritten naar het werk of de zoektocht naar groen zijn niet de enige verplaatsingen die gemaakt worden. Ook om dringende redenen hebben de leners soms een wagen nodig. Lyne vertelt ons haar verhaal:

11 Maart 2020. De eerste voorlopige coronamaatregelen zijn ingegaan, er is sprake van komende lock-downmaatregelen. Midden in deze chaos belt mijn zus me op het werk dat ze hulp nodig heeft. Ik beslis haar thuis te gaan ophalen en samen naar het ziekenhuis te gaan. Meteen kijk ik welke Dégage!-auto’s er vrij zijn. De eerste eigenaar die ik opbel, is meteen akkoord dat we de auto tot de dag nadien ontlenen. Net voor we afleggen vraagt ze: het is toch niet voor corona, hè? Ik stel haar gerust, maar besef eens te meer dat het niet vanzelfsprekend is om nu een auto te lenen. Dankzij haar kon ik mijn zus te hulp schieten en enkele dagen thuis opvangen. Dank je wel!

Ook Joyce was tijdens de lockdown plots op zoek naar een deelauto:

Zoals vele fietsers geniet ik van de stille straten in deze vreemde tijden. Al moeten we zoveel mogelijk in ons kot blijven, toch gaat het leven door. Gelukkig kan ik rekenen op onze deelwagens als de nood zich opdringt! Onze lieve Vlaamse reus Clément moest dringend zijn bezeerde poot laten nakijken in de dierenfaculteit in Merelbeke en nadien ook nazorg krijgen hier een aantal straten vandaan, bij zijn vertrouwde dierenarts. Zonder auto was dit niet mogelijk. Dus ook wanneer vele aspecten van het leven moeizamer verlopen, blijft Dégage! voor mij een rots in de branding. Inmiddels maakt Clément het beter. Een weekje rust in zijn kooi om dan weer te kunnen genieten van zijn buitenhuis in de tuin!

We blijven met z’n allen delen. Lyne reserveerde, bij de opening van de tuincentra, opnieuw een Dégage!-auto:

We blijven al vijf weken in ons kot en vinden dat ons koertje, waar we dankzij het zonnetje vaak zitten, een heuse vergroening verdient. Zakken teelaarde, grote bloempotten, bamboestokken en een opklimrek. En natuurlijk klimplantjes. Alles past perfect in de auto. Enkele zonnige dagen later zitten we opnieuw aan tafel in ons koertje. Wat een verbetering! Dank je wel, Dégage!